16 Eylül 2010 Perşembe

Dora Maar

http://www.camgozsanat.com/Dora_Maar.jpg

Çekirdek Sanat Yorumlar Sergisi 5


Çekirdek Sanat Atölyesi Yorumlar Sergisi kapsamında Picasso’nun “Dora Maar” portrelerinin kavram
olarak belirlendiği yeni bir sergiyi 1 – 15 Aralık 2010 tarihleri düzenlemeyi planlıyor.

Çekirdek Sanat Atölyesi geleneksel sergileri kapsamında düzenlemiş olduğu Leonardo Da Vinci`nin baş yapıtlarından Mona Lisaile başlayan ve Nuri İyem`in bir kadın portresi ile süren ve daha sonra Modernist dönemin tipik sanatçısı Van Gogh`un otoportreleri ile devam eden "Yorumlar Sergisi" Picasso’nun “Dora Maar” portreleri ile devam ediyor.

Dora Maar 1936 yılı başında Paris’te sürrealistlerin uğrak mekanı Les Deux Magots kahvesinde ellerini kanatıyordu tahta masanın altında. Bir İspanyol, bu kadını fark etti ve kadına yaklaşıp eldivenlerini istedi. O eldivenler yıllarca o İspanyol’un vitrinini, Maar’da Picasso’nun hayatını süsledi. Dora, Guernica’nın, Ağlayan Kadınlar dizisinin ve sayısız birçok başyapıtının esin kaynağı oldu.

1 – 15 Aralık 2010 tarihleri arasında gerçekleşecek olan sergide yer almak isteyen sanatçıların eserleri hakkında fikir verecek en az iki adet görsel ve bir özgeçmişlerini picasso@cekirdeksanat.com adresine göndermeleri gerekmektedir.

Bu yıl 5. düzenlenecek Yorumlar Sergisi Ressamlar Derneği Sanat Evi’nde gerçekleşecektir.

Son başvuru : 10 Kasım 2010

Okura Not: Mailıma geldi paylaştım,ben Sabancı getirdiği zaman gezmiştim Picasso sergisini..

Azıcık anlatasım geldi size..:D

Mavi dönem

Pablo Picasso(1881-1973)

. Early Works

2. Blue Period

3. Rose Period

4. Beginnings of Cubism

5. Analytical Cubism

6. Synthetic Cubism

7. Between the wars

8. Picasso the legend

9. Late W

Picasso`nun kadınları ilk defa yan yana

Geçen yüzyılın yetiştirdiği en büyük ressamlardan Pablo Picasso`nun, Londra`daki National Gallery`de 25 şubatta açılacak olan Picasso: Challenging The Past adlı sergisi, İspanyol sanatçının, her biri hayatının bir dönemini temsil eden ve hayatına da

http://st2.tumgazeteler.com/t/2/img/spacer.gif


Geçen yüzyılın yetiştirdiği en büyük ressamlardan Pablo Picasso`nun, Londra`daki National Gallery`de 25 şubatta açılacak olan Picasso:

Challenging The Past adlı sergisi, İspanyol sanatçının, her biri hayatının bir dönemini temsil eden ve hayatına damga vuran yedi kadın üzerine yoğunlaşıyor: Fernande Olivier, Eva Gouel, Olga Khokhlova, Marie-Thérèse Walter, Dora Maar, Françoise Gilot, Jacqueline Roque...

Kadınları ve özellikle de yedi sevgilisini `cefa makinesi` olarak tanımlayan Picasso, metreslerinden biri olan Françoise Gilot`ya şöyle demişti: `Benim için iki türlü kadın vardır:

Tanrıçalar ve paspaslar`... Rembrandt`dan Goya`ya birçok ressam, hayatlarına girip çıkan kadınların yüzleri ve bedenlerini takıntılı bir biçimde resmetti. Ancak yine de hiçbiri Picasso kadar kadınları istismar etmemiştir.

Picasso`nun, kadınlarını neredeyse iç organlarını boşaltırcasına resmettiği, uzuvlarını bir taraflara çekiştirip, onlarca parçaya ayırıp yeniden birleştirdiği resimlerinde, bu işkenceyi görmek mümkün.

Picasso`nun hayatına giren ve hiçbir önemi olmayan yüzlerce kadın arasındaki, ikisi intihar eden, diğer ikisi tımarhanelik olan söz konusu yedi kadının her biri adeta sanatçının kariyerindeki bir dönemi temsil ediyor.

İlk sevgililerini erken dönemindeki sanatsal anlayışıyla betimleyen, ardından gelen yıllarda sevgilileri değişirken, onun da yaptığı portrelerin değişip kübizme kaydığı görülüyor.

Her âşık oluşunda, çektiği acıyla ayrı şekillenen çizgiler, desenler, renkler ve ortaya saçılan binlerce tablo doğru okunduğunda Picasso`nun sanatsal ilerleyişinin izlerini de temsil ediyor.

Picasso da aşıkken benim gibi delirenlerdenmiş bak!

Ama Dali de Picasso da favori ressamlarından değildir..

Picasso'nun Dönemleri ve ilgili resimleri aşağıda bulabilirsiniz..

Sanat bir deliliktir!

Tıpkı aşk gibi...